Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Συνέλευση σήμερα Τετάρτη 30/6 στις 7 μμ στο θεατράκι πλατείας Κολλημένου (Τσιρακοπούλου)

Επόμενη συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά σήμερα Τετάρτη 30/6 στις 19.00 στο θεατράκι της πλατείας Κολλημένου (Τσιρακοπούλου)



Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Αρχές Λειτουργίας


Συνέλευση
 
Στην Πρωτοβουλία μπορούν να συμμετέχουν όσα άτομα συμφωνούν με τους σκοπούς, τις θέσεις και τις αρχές λειτουργίας της. Η συνέλευση είναι το μόνο αποφασιστικό όργανο της «Ανοιχτής Πρωτοβουλίας κατοίκων Βύρωνα για την υπεράσπιση του λόφου Κοπανά». Είναι συνέλευση φυσικών προσώπων και όχι εκπροσώπων. Οποιεσδήποτε συλλογικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους οφείλουν να αναφέρονται ως τέτοιες. Η συνέλευση είτε διεξάγεται σε σταθερή βάση (π.χ. ανά 15 μέρες), είτε αποφασίζεται από την προηγούμενη. 
 
Ανοιχτός και οριζόντιος χαρακτήρας πρωτοβουλίας
 
Για να διασφαλιστεί ο ανοιχτός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας μας:
1) Αποτελεί προϋπόθεση ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια, τη γνώμη και τις πεποιθήσεις κάθε προσώπου και οι συλλογικές διαδικασίες να διεξάγονται μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ισοτιμίας. 
2) Δημοσιοποιείται εγκαίρως η ημερομηνία, ο τόπος και η θεματολογία των συνελεύσεων με την γνωστοποίησή τους στο έδαφος της γειτονιάς με τη φυσική μας παρουσία και με όλα τα διαθέσιμα μέσα (ηλεκτρονικά ή μη). 
 
Τρόπος λήψης αποφάσεων
 
Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στις συνελεύσεις, όπου θα οργανώνονται και οι δράσεις που αποφασίζονται, καθώς και οι διαθεσιμότητες ατόμων για την υλοποίησή τους. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την πρακτική της σύνθεσης των απόψεων, την προσπάθεια για ομοφωνία και αμοιβαία συναίνεση και στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν, με την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση των απόψεων.
 
Συντονιστικές ομάδες εργασίας
 
Όταν κρίνεται απαραίτητο από τη συνέλευση δημιουργούνται συντονιστικές ομάδες εργασίας επιφορτισμένες με την υλοποίηση των αποφάσεων της Πρωτοβουλίας και την διεκπεραίωση των εργασιών της. Σε καμία περίπτωση οι ομάδες αυτές δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή σε αυτές είναι κυκλική και ανακλητή. 
Ομάδα ταμείου: Λειτουργεί ομάδα ταμείου που συλλέγει τις ελεύθερες εισφορές για τις ανάγκες των δράσεων της Πρωτοβουλίας και με την ευθύνη για την τήρηση πρακτικών εσόδων-εξόδων που κοινοποιούνται ανοιχτά στα μέλη της Πρωτοβουλίας.
Ομάδα συντονισμού συνέλευσης: Λειτουργεί ομάδα επιφορτισμένη με την προετοιμασία και την ομαλή διεξαγωγή της συνέλευσης. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνεται η τήρηση και κοινοποίηση πρακτικών, η συλλογή προτάσεων και η υποστήριξη του τρόπου λήψης αποφάσεων με ομοφωνία μέσα από την προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων των μελών. Η ομάδα συντονισμού θα είναι ανοικτή με κυλιόμενη συμμετοχή και θα ασχολείται με πρακτικά ζητήματα συντονισμού των διαδικασιών στις συνελεύσεις καθώς και στην πρακτική αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων. 

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 7 μμ: Συνέλευση Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά στην πλ. Τσιρακοπούλου

Η συνέλευση, που επρόκειτο να γίνει αρχικά την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ματαιώθηκε λόγω καταιγίδας (και ξανά αργότερα λόγω των κινητοποιήσεων για το αντεργατικό νομοσχέδιο) θα πραγματοποιηθεί τελικά, την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 7 μμ., στην πλατεία Τσιρακοπούλου.
 

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Κείμενο-ανακοίνωση της ανοιχτής Πρωτοβουλίας κατοίκων για την υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά

Ο ΛΟΦΟΣ ΚΟΠΑΝΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΑΣΙΚΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ. ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Επί δεκαετίες όλοι οι κάτοικοι του Βύρωνα και της ευρύτερης περιοχής θεωρούσαμε πως η περιοχή που βρίσκονται τα θέατρα βράχων, τα γήπεδα, οι χώροι περιπάτου, το πυροφυλάκειο κλπ, δηλαδή ο λόφος Κοπανά είναι δημόσια δασική έκταση. Είχε σταματήσει η λειτουργία των νταμαριών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση με τους αγώνες των κατοίκων του Βύρωνα και Υμηττού είχε κατακτηθεί ο χώρος αξιοποιούμενος για λαϊκές ανάγκες πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής. Ο λόφος αποτελεί συνεχές κομμάτι της δασικής έκτασης του Υμηττού και παρά τις συνεχείς αποψιλώσεις του για εκμετάλλευση και τους εμπρησμούς, προστατεύθηκε ως ένα σημείο μέχρι τώρα από τη δόμηση με τη δασική νομοθεσία. Ενώ μικρά τμήματά του έχουν φυτευτεί αποτελώντας ένα πολύτιμο ελεύθερο χώρο. 

Όπως φαίνεται όμως, ο αγώνας αυτός έμεινε μισός, καθώς ποτέ δεν πέρασε οριστικά η ιδιοκτησία αυτή της περιοχής στο δημόσιο. Παρότι, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 1977 «για αποκατάσταση του τοπίου με σκοπό τη δημιουργία άλσους» με ΦΕΚ το 1979, κηρύχτηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου, τελικά οι διαδικασίες πάγωσαν από μεριάς δήμου. Μάλιστα, το 1988 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακλήθηκε η προηγούμενη απόφαση και δεν υπήρξε ούτε άλλη διαδικασία για νομική κατοχύρωση της δημόσιας ιδιοκτησίας του.